Primàries d’IU. Un vot clar en favor d’en Gaspar

Aquests dies els militant d’EUiA, d’Ezker Batua i d’IU federal decidim quina serà la persona que encapçalarà la llista al Congrés de Madrid. No és, per desgràcia, gens habitual que els partits donin la veu de manera tant directa a la militància per triar la persona que els representarà a les institucions; i segurament després de l’experiència borrellista els partits encara veuen amb pitjors ulls aquest exercici de democràcia directa.

Jo mateix estava convençut que a IU no calien primàries. Considerava que tothom a IU i EUiA tenia tant clar com jo que el portaveu al Congrés i coordinador, Gaspar Llamazares, era la persona idònia per encapçalar la candidatura d’IU. Però uns companys de la coalició van discrepar i van apostar per una altra persona per aquesta tasca, la companya Marga Sanz. En un primer moment no vaig entendre aquesta decisió, considerava il·lògic confrontar la candidatura d’en Gaspar (conegut i molt be valorat per la ciutadania) amb una altra d’una persona gairebé desconeguda i sense experiència institucional.  En un primer moment vaig pensar que la decisió de fer primàries podia perjudicar IU, ja que podia ser entesa com a una baralla interna en període quasi pre-electoral. Un cop analitzada aquesta decisió en fred, penso que les primàries a IU poden ser una bona oportunitat. Una oportunitat per a demostrar que allò que prediquem d’una democràcia més directa i participativa ens ho apliquem a nosaltres mateixos. Si uns companys consideràvem més idònia una altra persona per a representar IU al Congrés s’havien de fer primàries. És millor fer-les i fer parlar la militància que no fer-les per por al “que diran”.

Dit això i després d’haver estudiat el currículum i les propostes de la companya Marga Sanz (ja he dit que no la coneixia), tinc tant clar com abans el sentit del meu vot, i les raons d’aquesta seguretat es poden resumir en: 

La política. Jo que em sento profundament federalista (confederalista, inclús), em trobo perfectament representat pel company Gaspar. El seu compromís amb la literalitat de l’Estatut sorgit del Parlament de Catalunya, i tant important o més, la defensa que va fer del mateix per les espanyes (un cop més fent de “llanero solitario” pel desert espanyol). La defensa de la legitimitat de la consulta plantejada pel lehendakari basc. En definitiva la defensa d’un model plurinacional i realment federal. La Marga Sanz, en aquesta matèria, no es defineix clarament. Però coneixent els impulsors de la seva candidatura (Frutos, Alcaraz i Cia.) no m’ofereix gaires garanties, per no dir que em preocupa.

El paper que ha de jugar IU. Qui em coneix sap perfectament que a part de contades excepcions: Maragalls, Ballanas, Elorzas i similars; no em caracteritzo per la simpatia que tinc a la línia política, ni als dirigents socialistes espanyols. Però després de l’experiència del període Aznar crec que cap persona normal pot ni plantejar-se la possibilitat de permetre un nou govern PP. Crec que en aquesta legislatura en Gaspar ha sabut jugar molt bé les poques cartes de que disposava. Amb només 5 diputats (en realitat 3+2) ha aconseguit fer girar a l’esquerra el PSOE en matèries importants. Que proposa Marga? La equidistància entre PP i PSOE? A mi no em desagrada la idea, però si IU tingués 30 o 40 diputats i fos decisiva, i el PP cap possibilitat de governar.

Perquè votem un candidat electoral i no el nou coordinador d’IU. No ens equivoquem, votem la persona a la que més tard hauran de votar els ciutadans. I sincerament crec que Gaspar Llamazares és la persona que més vots pot recollir per IU. Esta molt bé valorat per la ciutadania i és infinitament més conegut que la companya Marga Sanz. 

Així doncs, votaré per Gaspar Llamazares. Espero que tots els militants d’IU-EUiA-EBB votin amb responsabilitat fent us d’un gran instrument democràtic. I si no gana Gaspar… doncs a treballar perquè EUiA i IU obtinguin el millors resultats possibles amb la Marga Sanz al capdavant.

Per seguir les primàries d'IU: http://www1.izquierda-unida.es/seccion2.jsp?id=32

[@more@]

Quant a iescudero

Em dic Iñaki Escudero i sóc coordinador d\'EUiA a la comarca d\'Osona i membre del seu Consell Nacional a Catalunya. Vaig néixer l\'any 1973 a Irun (Guipúscoa) i visc a Vic des de l\'any 2001. Crec en una societat més justa i sense desigualtats, i és per això que milito a EUiA, una organització que té com a objectiu transformar aquesta societat.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.