…I NO VAN PASSAR!!! (un post des de les entranyes)

Ahir a Donosti es va assistir a enèsim intent del feixisme espanyol de provocar i  temptar la sort. Al igual que van intentar fa anys a ciutats com a Orereta (Renteria) o Hernani, falangistes amb l’inefable Ynestrillas al capdamunt van intentar provocar la societat basca. I al igual que en anteriors ocasions van haver de mirar-s’ho des dels autobusos, perquè com és natural, aquest tipus de burricades només les poden protagonitzar persones vingudes de fora Euskadi. 

Qui em coneix sap que no soc gens partidari de l’ús de la violència, però quan la policia desaconsella una manifestació i un jutge espanyol diu que no, que l’extrema dreta te tot el dret del món a marxar provocant pels carrers de la capital guipuscoana, quines alternatives deixen? Conec el meu poble i se que ja està cansat i fart de patir els deliris d’il·luminats. Il·luminats que s’envolten en la roji-gualda per mirar de fer passar per l’embut un poble, i il·luminats que insisteixen en salvar a “tiros” un poble que ja no els vol. I ara van els abanderats a fer complir en pla folklòric el missatge institucional d’en Rajoy. Doncs bé, sentint profundament els lamentables aldarulls pel bulevard donostiarra, la sensació que tinc és d’orgull envers el meu poble i de satisfacció perquè el fatxes no van aconseguir el seu objectiu. Ja tinc prou de veure’ls campar al seu desig pels nostres carrers i pels d’Espanya, com per veure’ls a més, a més per carrers on mai han pogut treure el cap. 

Però, que va passar realment ahir?

[@more@]

La premsa diu que radicals de l’esquerra abertzale van ocasionar aldarulls al centre de Donosti (hi ha mitjans que ni parlen dels motius). La veritat és que al igual que a Orereta i a Hernani col·lectius ciutadans van ocupar els carrers (a Orereta per exemple durant més de dos dies) per a evitar que els ocupés l’ertzantza i que després obris pas als feixistes. Veritablement hi havia gent de l’esquerra abertzale: Batasuna, Segi (joves), LAB (sindicalistes), Askatasuna (empresonats) , però també d’altres col·lectius: EHGAM (gays i lesbianes), CNT, Gazte Komunistak (jovent comunista),  ANV, Iratzarri (jovent d’Aralar) o la Red Latina sin Fronteras, a més de molts ciutadans a títol individual.Tots aquests col·lectius i ciutadans estaven convocats a un festival antifeixista. A l’hora a la que s’havia de concentrar falange l’ertzantza va començar de desallotjar el bulevard (a 50 metres de l’Ajuntament) i la resposta va ser impedir a les madures i a les dures el desallotjament. Resultat de tot plegat: Ynestrillas i companyia es van haver de concentrar en un centre comercial a 10 km de Donosti. 

Fa ja anys que no es coneixien aldarulls d’aquest calibre a Donosti. La principal raó, que la població els rebutja. Els més radicals deuen estar satisfets, l’extrema dreta espanyola i la justícia els hi han permès aconseguir legitimitat on no la tenien. A l’extrema dreta el tir l’ha sortit per la culata. La població basca els ha tornat a rebutjar en massa i a més, a més han tornat a posar el tema de la llei de partits sobre la taula. Com és possible que 150 – 200 mil persones no puguin votar la seva opció política i que per contra un grup defensor de la dictadura, defensor de l’extermini del diferent (sigui per raó de raça, sexe, ideologia) pugui manifestar-se amb tota tranquil·litat. Això aquí no s’enten, però és que a Euskadi fa fàstic.

Quant a iescudero

Em dic Iñaki Escudero i sóc coordinador d\'EUiA a la comarca d\'Osona i membre del seu Consell Nacional a Catalunya. Vaig néixer l\'any 1973 a Irun (Guipúscoa) i visc a Vic des de l\'any 2001. Crec en una societat més justa i sense desigualtats, i és per això que milito a EUiA, una organització que té com a objectiu transformar aquesta societat.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.