La imatge de Vic arrossegada per terra

Ahir vaig assistir, com faig sovint, al Ple de l’Ajuntament de Vic. Era possiblement el Ple més important del que resta de legislatura ja que s’aprovaven els últims pressupostos de la mateixa. La presència de mitjans de comunicació va ser massiva, no només de la comarca, sinó també de Catalunya i de l’Estat. Però aquesta presència no era deguda al tema més important que s’havia de tractar, sinó a una moció presentada pel regidor de la racista PxC prohibint portar la cara tapada pel carrer.

Deixant de banda l’estupidesa evident de la moció, tal i com van esposar els grups de l’oposició (castigarem als que portin pel carrer bufanda o casc de moto?), la qüestió principal va ser la imatge que es va oferir de la ciutat al conjunt de Catalunya. La imatge d’una ciutat crispada, on el populisme i la provocació campen amb total llibertat. Una ciutat que últimament sempre ha d’aparèixer als mitjans catalans i estatals per qüestions de caire racista. I el que molts ja no podem, ni volem, és deixar de denunciar la responsabilitat de determinades persones.

Primer, la responsabilitat del que només sap crispar i provocar per obtenir rèdits polítics. Anglada sap que ha de mantenir la tensió i la crispació per fer-se propaganda i distreure l’atenció. No té model de ciutat ni propostes creïbles i realitzables, tot ho basa en afegir odi i por a les preocupacions legítimes d’una part de la població, i per aconseguir el seu objectiu ha de mantenir la ciutadania en situació de crispació permanent.

I segon, la responsabilitat d’aquells que li segueixen el joc de manera còmplice. Mitjans que li riuen les gràcies i el posen al mateix nivell dels polítics democràtics. I el que és més greu: algun partit polític que li ha permès campar per les institucions insultant els representants democràtics i divulgant amb impunitat la llavor de l’odi. I aquesta responsabilitat té nom i cognoms, Convergència i Unió.

Ahir però, Anglada va voler tensar tant la corda que la va acabar trencant. Animat per la presència de tants mitjans va aprofitar qualsevol tema del Ple per difondre el seu missatge xenòfob, i quan va arribar el moment de la veritat, la discussió de la famosa moció, no va tenir prou amb recrear-se en la defensa d’una moció aberrant i va acabar fent l’únic que sap: respondre les crítiques amb insults personals.

Desprès de gaudir d’un temps més que raonable per insultar, quan l’Alcalde va voler acabar la discussió i votar una moció sobre els agents cívics, ell va fer callar l’alcalde passant així a dirigir el debat. No content, va continuar, ara amb insults personals intolerables al regidor socialista Josep Burgaya. Tot això amb la complicitat d’un alcalde patètic que es mirava l’escena amb el micro encès i la ma aixecada com si demanés permís per poder parlar. Davant la complaença de qui té la responsabilitat de dirigir el Ple i dels insults personals gravíssims que li dedicava el regidor provocador, Burgaya va perdre els nervis i va respondre l’Anglada. Molts diran que no tenia dret a respondre així l'Anglada. Jo no estic d’acord, quan la dignitat personal d’un representant democràtic es veu agredida vilment amb la permissivitat còmplice de l’Alcalde, qualsevol persona té dret a respondre.

No sé si Jacint Codina es presentarà al maig a les municipals, però el que sí tinc claríssim és que aquesta legislatura li ha sobrat. Si es presenta, espero almenys que no torni a tenir el cinisme de demanar als partits democràtics un pacte per aïllar la PxC. Per a mi ja ha perdut tot el crèdit del que disposava.

[@more@]

Quant a iescudero

Em dic Iñaki Escudero i sóc coordinador d\'EUiA a la comarca d\'Osona i membre del seu Consell Nacional a Catalunya. Vaig néixer l\'any 1973 a Irun (Guipúscoa) i visc a Vic des de l\'any 2001. Crec en una societat més justa i sense desigualtats, i és per això que milito a EUiA, una organització que té com a objectiu transformar aquesta societat.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a La imatge de Vic arrossegada per terra

  1. Jose diu:

    Sembla extrany que des de la Xenofòbia es vulgui rescatar el missatge de la llibertat de les persones i de l’alliberament de la dona. Tot i això, a una societat lliure, caldria veure el perquè algú utilitza la burka, i qui sap si posar-hi fre.

Els comentaris estan tancats.