Aquest Corbacho no fa gràcia

Avui surten a la premsa unes declaracions fetes per l’alcalde de l’Hospitalet de Llobregat i president de la Diputació de Barcelona davant  la Cambra de comerç en les que afirma que la immigració crea inseguretat a la seva ciutat.

Confeso que quan he llegit aquestes declaracions no he pogut més que quedar-me amb la boca ben oberta, no tant pel contingut de les mateixes com pel personatge que les fa. Dir el que va dir no em resulta gens estrany. Com tots els vigatans i osonencs, ja estic acostumat a sentir coses com aquestes, però no a un representant polític democràtic amb un important càrrec. A més, no ens enganyem, la realitat social de l’Hospitalet no té res a veure amb la de Vic: L’Hospitalet és una ciutat representativa de l’altra immigració ebuda: l’espanyola; mentre que Vic no va rebre una immigració massiva fins fa ben poc.

La frase en qüestió no va ser una frase que se li va escapar sense voler. El senyor en qüestió, Celestino Corbacho i Chaves – nascut a Valverde de Leganés, província de Badajoz-, es va recrear dient que “Necesitaré a partir de junio –les eleccions municipals són al maig- más autoridad como alcalde para imponer orden y disciplina. Me obligará a cambiar el funcionamiento de la administración para colocar más policia…”.

Aquestes declaracions, fetes per un alcalde conegut per les habituals dosis de populisme amb les que desenvolupa la seva activitat no són, com deia, fruit d’un lapsus. És la resposta que oferirà el PSC-PSOE al repte de la immigració de cara a les properes eleccions municipals. Ja a Vic el seu candidat, Josep Burgaya, va centrar tota la seva intervenció a l’últim ple de pressupostos (l'any passat) en defensar un important increment de la despesa en policia, tot i reconèixer que Vic no pateix problemes d’inseguretat. Com en d’altres temes, el PSC-PSOE davant un conflicte (l’augment de la immigració) i l’ús barroer que en fa la dreta extrema (i l’extrema dreta, en el cas de Vic) acaba sumant-se a les idees del rival per por a perdre un grapat de vots. Deia, que el més patètic del cas és que aquestes declaracions les fa un immigrant, que consti que jo també ho sóc, a una ciutat que té la immigració com a senya d’identitat. Corbacho diu que a la seva ciutat hi ha un 22% d’immigrants, fet que demostra que només considera immigrants a les persones vingudes de fora l’estat. Per tant, només són ells els que han d’aprendre una llengua (a poder ser la castellana) i una cultura (ídem), només són aquests els que s’han d’integrar.

No es pregunta el sr. Corbacho perquè abans de l’arribada de la immigració estrangera, la seva ciutat i d'altres de l'entorn ja eren de les més insegures del país (perdó: la regió) Segons la teoria Corbacho, potser perquè ja era una ciutat d'immigrants? La delinqüència i la inseguretat, doncs, són conseqüència de la immigració o de la marginalitat? Que és llavors el que hem de combatre? I aquest combat com es fa, amb més policia o amb més recursos contra la marginalitat?.

Vostè sr. Corbacho és màxim dirigent de la segona ciutat del país (perdó, regió) i el seu jefe, el del país (…regióooo), i jo com a persona profundament d’esquerres me n’alegro que pugui ser-ho no havent-hi nascut aquí. Però no puc consentir, em provoca fàstic venint de qui bé, sentir-li dir que la immigració provoca inseguretat. Alguns immigrants poden arribar a provocar inseguretat, però mai serà pel que són, sinó pel que fan. És el cas d'algun immigrant que provoca inseguretat, no per ser immigrant, sinó per les declaracions polítiques que fa, oi sr. Corbacho?

[@more@]

Quant a iescudero

Em dic Iñaki Escudero i sóc coordinador d\'EUiA a la comarca d\'Osona i membre del seu Consell Nacional a Catalunya. Vaig néixer l\'any 1973 a Irun (Guipúscoa) i visc a Vic des de l\'any 2001. Crec en una societat més justa i sense desigualtats, i és per això que milito a EUiA, una organització que té com a objectiu transformar aquesta societat.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.