Per la Pau i el diàleg, exigim a ETA el final de la violència…i al PP el de la indecència, i al PSOE el de la covardia i a Batasuna el del seguidisme, i a…

Avui s’han celebrat, amb una assistència de ciutadans més que considerable, les controvertides manifestacions de repulsa a l’atemptat d’ETA contra la terminal de l’aeroport de Barajas.

Portàvem tota la setmana amb la polèmica dels lemes i dels impediments dels populars i de l’AVT per assistir-hi. Des d’EUiA ja vam dir que acompanyaríem els nostres companys d’Ezker Batua i al conjunt de la societat basca, canviés o no el lema el lehendakari i anés o no l’esquerra abertzale, i així ha estat. La diputada d’EUiA, Mercè Civit ha encapçalat la delegació d’EUiA a Bilbo aquesta tarda.

De totes les maneres, crec que la decisió del lehendakari Ibarretxe i dels organitzadors de la marxa de Madrid ha estat del tot encertada. S’havien de desemmascarar les veritables raons del PP-AVT i de Batasuna per assistir-hi o no. Per a molta gent és simptomàtic que precisament l’esquerra independentista i la dreta extrema espanyolista (els dos extrems) no assistissin a les marxes. Aquest fet, per a mi, no suposa cap novetat. Des que Patxi López va trencar l’enamorament entre Redondo Terreros i Mayor Oreja, quan es tracta el conflicte basc al Parlament d’Euskadi, o hi han iniciatives de diàleg, són precisament els populars i batasunos els que s’oposen de manera conjunta. Però les raons i conseqüències d’aquestes decisions destructives són ben diferents en ambdós casos.

Batasuna, ja fa uns quants anys que està totalment desorientada i en cop d’aturar-se un moment, reflexionar i buscar una sortida, el que fa és anar pel camí que li porta un guia que fa temps que s’ha perdut i que davant el dubte, tira endavant aventurant-se cada vegada més en un bosc del que potser no podran sortir mai. Realment, em sabria molt greu que un moviment social que suposava un exemple de lluita pels drets socials i nacionals dels bascos amb un suport de gairebé el 20% d’aquesta societat, acabi enfonsat i desmembrat per no saber dir no a un grup d’il·luminats que han perdut el nord. Conec molta gent molt vàlida i capaç en aquest món que veuen com els estan portant a la destrucció política.

El cas de l’estratègia del PP, però, és ben diferent. Ells, si saben el que fan. La seva oposició intransigent al procés de pau no és només un acte d’oportunisme per desgastar el govern de cara a les properes eleccions generals, va més enllà. Saben que no poden combatre el PSOE en matèria econòmica (fan polítiques molt similars i a més estem en un moment d’expansió econòmica), en matèria social el PSOE representa posicions més centristes que les seves. Per tant, el gran tema d’oposició és i serà el de la unitat de l’Estat. La guerra lliurada per l’estatut català era temporal (l’estatut ja està aprovat i la societat espanyola va oblidant el tema), però el tema basc toca més les entranyes i té més recorregut en el temps. Si el PSOE arriba a solucionar aquest tema,  el PP es queda sense munició per anys. Es dur dir-ho, però estic convençut que el PP només contempla la rendició incondicional d’ETA (quan estiguin governant ells) o la pervivència del conflicte. Per tant, la manera d’actuar que tenen és del tot llògica i conseqüent.

Crec que és més fàcil convèncer un idiota que un indecent, i és per això que tinc més esperança en que algú aconsegueixi fer variar el rumb de Batasuna que el dels populars. Mentrestant des d’EUiA seguirem donant suport a les iniciatives que busquin una pau justa i duradora, i sobre tot, a les dels nostres companys d’Ezker Batua, tantes vegades valents com a criticats des de les espanyes.

[@more@]

 

Quant a iescudero

Em dic Iñaki Escudero i sóc coordinador d\'EUiA a la comarca d\'Osona i membre del seu Consell Nacional a Catalunya. Vaig néixer l\'any 1973 a Irun (Guipúscoa) i visc a Vic des de l\'any 2001. Crec en una societat més justa i sense desigualtats, i és per això que milito a EUiA, una organització que té com a objectiu transformar aquesta societat.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.