L’arriscada aposta del PSC i Pepe Montilla

Tots sabíem que per poder tirar endavant la reforma de l’Estatut d’autonomia de Catalunya s’havien de fer cessions a CiU, partit necessari per a la seva aprovació. Aquestes cessions van quedar concretades en la famosa foto de l’Artur Mas amb el president del govern espanyol Si a més es va pactar una futura col·laboració, coalició o com vulguem dir-li entre PSOE i CiU a nivell de Catalunya i de Madrid és un tema del que des de fora només podem criticar que no es faci públic. Aquests dos partits (perquè no diferencio entre PSOE-PSC) són lliures de pactar entre ells o amb qualsevol altre, i si per això han de desfer-se de la gent que pugui fer nosa (Maragall), doncs també és el seu problema.

És molt més greu que aquesta cessió a CiU s’hagués d’emportar pel davant el govern que va il·lusionar a moltes persones d’aquest país per la immaduresa d’algun dels seus membres. El cas és que aquesta foto, a més de carregar-se el tripartit es va carregar la carrera política del líder del PSC i va deixar enfonsada la del líder d’ERC.

Jo no tinc cap mena de dubte que alguna cosa més que l’Estatut va ser discutida a la reunió Mas – Zapatero. Les declaracions que des de llavors fa CiU sobre el seu suport parlamentari al govern espanyol a canvi del govern de Catalunya ens dóna moltes pistes, i si a més veiem com es treuen de sobra la persona que dificultava aquest apanyo, Pasqual Maragall, les pistes es transformen en clars indicis.

En una arriscada aposta política (dirigida des de Ferraz) el PSC està llençant per la borda el vernís catalanista que li va aportar el “maragallisme”. Aquesta aposta es basa en el càlcul que mobilitzant en les autonòmiques a aquelles persones que els hi voten a les generals poden treure un bon resultat. I per ser congruents amb l’aposta feta posen de candidat a una persona que, amb tots el respectes, no és candidat del partit d’en Boadella i companyia perquè no dona un perfil lo suficientment “pijo”. Però al PSC i a Pepe Montilla no els hi surten els càlculs, l’electorat que havien de mobilitzar no està per la labor i es comencen a posar nerviosos. Només així puc arribar a entendre l’absurda idea de fer un debat a dos amb l’Artur Mas per a tot l’estat espanyol i en castellà. Es que algú obliga Montilla a parlar en català? Així doncs perquè no fa el debat per a Catalunya parlant en el idioma que vulgui cada candidat?

Com deia, Montilla entén el bilingüisme a Catalunya igual que el partit del candidat despullat, Ciutadans per Catalunya: el castellà no és una imposició, però el català sí. I per tant, vol obligar a parlar l’Artut Mas en castellà (hauria de parlar-ho si el debat és fa per a tot l’estat) perquè ell no vol parlar en castellà en un debat d’àmbit català.

L’aposta del PSC els hi sortirà cara perquè no és la seva aposta, sinó la de Zapatero i el PSOE. És per això que recorren al joc brut habitual fent servir tots els mitjans al seu abast (inclosos els de comunicació) per eliminar de la campanya als altres partits (el ja conegut bipartidisme). ERC no baixa a les enquestes tant com suposaven i la coalició ICV-EUiA no només no es manté, sinó que puja considerablement. Aviam quan triguen en demanar el vot útil als votants d’allò que tant els molesta, una esquerra de debò, catalanista i amb sensibilitat ecològica que els posa davant de les seves misèries ideològiques. És el mateix de cada campanya.

Però l’aposta suïcida de posar a sobre la taula el debat lingüístic suposa un salt gegantesc a l’hora d’embrutir encara més la campanya. Un salt sense xarxa de protecció que pot suposar-els una bona trompada. Desprès de molts mesos potser Maragall torni a somriure.

[@more@]

Quant a iescudero

Em dic Iñaki Escudero i sóc coordinador d\'EUiA a la comarca d\'Osona i membre del seu Consell Nacional a Catalunya. Vaig néixer l\'any 1973 a Irun (Guipúscoa) i visc a Vic des de l\'any 2001. Crec en una societat més justa i sense desigualtats, i és per això que milito a EUiA, una organització que té com a objectiu transformar aquesta societat.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.