Ha de ser Europa qui senti vergonya

El president dels Estats Units, George W. Bush, ha fet pública una notícia que, de fet, era coneguda per tothom: Que la CIA disposava (i potser disposa) de presons secretes fora dels EEUU.

 

Que des de ja fa molts anys (Xile, Guatemala, Nicaragua, Vietnam…Iraq) els EUA no han estat un país gaire preocupat per les llibertats públiques és una obvietat, però que això es faci públic i no s'amagui demostra que per desgràcia una bona part de la ciutadania nord-americana veu amb bons ulls l'absència de democràcia i de drets humans.

 

Podríem començar aquí una discussió sobre quan es pot considerar a un país com a democràtic: quan la gen pot votar cada "x" anys? o quan, a més, a més actua com a tal?

 

Al meu entendre, de cap de les maneres es pot considerar democràtic un país que nega els drets humans i accepta la tortura. Perquè no siguem ingenus, si els EUA han mantingut gent empresonada a països que no disposen de cap tipus de sistema de garanties no és precisament per demanar-les la seva col·laboració voluntària en la resolució de cap delicte.

 

La Cort Suprema dels EUA va invalidar el sistema de tribunals militars ideat per Bush (impedia per exemple l'accés a judici i a les proves dels advocats defensors). Tot i així, Bush reconeix que a molts d'aquest presoners no se'ls aplicarà la convenció de Ginebra. Haig de reconèixer la meva plena coincidència amb el govern nord-americà en que, efectivament, a l'illa de Cuba no es respecten els drets humans: precisament a l'única part del seu territori usurpada il·legalment pels Estats Units

 

Però, sincerament, allò que em produeix una gran tristor ha estat el comportament indigne de molts països europeus. Com ja he expressat, no tinc cap mena de confiança en la voluntat democràtica dels EUA i de molts dels seus ciutadans, però pensava que respecte d'aquestes qüestions els governs europeus eren diferents.

 

El parlamentari encarregat d'encapçalar la investigació del Parlament Europeu sobre les activitats secretes de la CIA a Europa, el suïs Dick Marty, va afirmar davant el Consell d'Europa que "Hi ha gent a Europa que va ser segrestada, privada de la seva llibertat, transferida a un nombre de països, sense drets ni assistència. Varies d'aquestes persones estan detingudes en camps, a l'Afganistan, Guantànamo, sense cap mena de protecció legal, fora de qualsevol sistema legal". També va afirmar que era molt improbable que els governs europeus, o almenys el seus serveis nacionals d'intel·ligència (quin nom més contradictori!), no coneguessin aquestes actuacions. A canvi de què aquesta ajuda dels governs europeus?

 

Al seu informe, Marty assenyala que l'estat espanyol, de manera activa o passiva, va ser un dels catorze països que van col·laborar amb els vols de la CIA. El govern espanyol va negar-ho dient que quan van passar els fets no tenia la més mínima informació.

 

Ja tornem a ser-hi!. Quan a l'estat espanyol no es respecten els drets humans, el govern -quina casualitat també socialista-, diu que s'assabenta per la premsa. Quin malson em produeixen, com a demòcrata ( i a més, basc), aquestes afirmacions! Quantes vegades les vam haver de sentir i quin mal van fer a la democràcia.

 

Perquè el senyor Zapatero i el seu partit, que té la responsabilitat de govern, s'assabentin si no l'han llegit encara al diari: A l'estat espanyol encara és vigent una llei que permet actuacions com les que critiquem als Estats Units, tot i que per temps limitat. L'anomenada llei antiterrorista permet la incomunicació del detingut per un període de fins a 13 dies (5 sota custodia de la policia o guàrdia civil i 8 més si així es determinat pel jutge). Dies durant els quals, segons denuncia constantment una organització tant imparcial com Amnistia Internacional, hi ha indicis de que es tortura aprofitant la impunitat i el desconeixement dels familiars del lloc on es troba el detingut.

 

Potser el president Zapatero no tingui millor oportunitat de demostrar que a l'estat espanyol no es permeten conductes, com les denunciades pel Parlament Europeu i per organitzacions de defensa dels drets humans, que derogant aquesta llei antiterrorista. Sinó, donarà arguments per pensar que no era tant ignorant com afirma sobre els vols de la CIA. Ell i la resta de governats europeus han de recordar que de moment a Europa defensem l'aplicació dels drets humans i estem en contra de guerres preventives i legislacions que retallin les nostres llibertats. Aznar no hi va pensar i…

 

[@more@]

Quant a iescudero

Em dic Iñaki Escudero i sóc coordinador d\'EUiA a la comarca d\'Osona i membre del seu Consell Nacional a Catalunya. Vaig néixer l\'any 1973 a Irun (Guipúscoa) i visc a Vic des de l\'any 2001. Crec en una societat més justa i sense desigualtats, i és per això que milito a EUiA, una organització que té com a objectiu transformar aquesta societat.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.