Mateixes obligacions, mateixos drets

Per fi avui s’ha començat a fer justícia amb un col·lectiu de més de 2 milions de persones residents a l’estat espanyol que podran gaudir d’un dels drets bàsics de ciutadania: el dret de sufragi.
Sóc dels que pensa que les persones nouvingudes han de fer un esforç d’integració i de comprensió de la societat que els acull. Una societat basada en drets i deures de ciutadania. Deures com el d’acceptar les lleis i normes que ens hem donat entre tots i totes, o contribuir via impostos al sosteniment de la societat. I drets com els de ser tractats amb igualtat i beneficiar-se de la solidaritat quan així ho determinin les normes.
La igualtat i la solidaritat són valors definitoris d’una societat democràtica, però si hi ha una característica que defineix aquest tipus de societat és la de poder elegir a les persones que ens representen a les institucions. Negar aquest dret a un col·lectiu que treballa i paga els seus impostos aquí, dificulta l’exigència de compliment dels seus deures com a ciutadans. Com podem explicar a una persona que ha de complir uns deures perquè així ho ha decidit el conjunt de la ciutadania a través dels seus representants, si ells no han tingut cap mena de participació en la elecció d’aquells que en teoria els representen.
Des d’EUiA, així com des d’IU i ICV hem treballat sempre perquè aquest col·lectiu pogués gaudir d’aquest dret bàsic. Ara la nostra reivindicació sembla ser que es veurà complida gràcies a la iniciativa parlamentària d’IU-ICV i del PSOE que insta al govern espanyol a reconèixer el dret de sufragi a les eleccions municipals, dret ja recollit per altra part, a la mateixa constitució espanyola.
Aquest reconeixement no suposarà cap novetat legal, ja que existeixen convenis que recullen aquest dret per a molts ciutadans comunitaris i inclús extracomunitaris (Noruecs).

Molts diuen que aquesta lluita pel reconeixement del dret de sufragi es fa per interessos electorals. Estic convençut que el vot immigrant quedarà repartit entre les diferents opcions polítiques (els immigrants també tenen ideologia). Però queda clar que almenys a Vic i a la comarca d’Osona es farà justícia, es farà justícia perquè davant d’aquells que els utilitzen de manera rastrera per guanyar els vots de la por, podran votar i expressar la seva opinió democràticament. Podran votar per l’opció que vulguin, però em sembla que a Osona hi ha una opció per la que no votaran. Aquests propers dies sentirem els lladrucs ja coneguts. Segur.

[@more@]

Quant a iescudero

Em dic Iñaki Escudero i sóc coordinador d\'EUiA a la comarca d\'Osona i membre del seu Consell Nacional a Catalunya. Vaig néixer l\'any 1973 a Irun (Guipúscoa) i visc a Vic des de l\'any 2001. Crec en una societat més justa i sense desigualtats, i és per això que milito a EUiA, una organització que té com a objectiu transformar aquesta societat.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.