A qui defensa Múgica Herzog?

Sembla ser que finalment el defensor del poble espanyol (més bé del poble que vota al PP) farà servir les prerrogatives que li atorga la Constitució espanyola i recorrerà l’Estatut d’autonomia de Catalunya, aprovat per àmplia majoria dels catalans el passat mes de juny, al Tribunal Constitucional.
Els arguments que, segons diu, farà servir com a excusa no resulten novedosos: massa competències que posen en perill la unitat de la pàtria, persecució dels castellano-parlants a Catalunya, etc. Dic que no resulten novedosos perquè no innoven els que ja han fet servir els seus defensats del PP.
Que Múgica-Herzog és un polític que sempre ha defensat les seves idees de manera molt vehement, no suposa cap novetat. Que aquestes idees s’han definit per una concepció de l’estat espanyol centralista i combativa amb els nacionalistes perifèrics, tampoc. Polítics com l’Enrique Múgica n’hi ha molts a l’estat i al PSOE, però que ocupin un lloc públic que hauria de tenir com a característica principal la neutralitat no n’he conegut cap. L’actual defensor del poble espanyol va ser anomenat a instància del PP l’any 2000, o sigui en plena ofensiva del president Aznar contra el nacionalisme basc (llavors Catalunya encara no era territori traïdor, sinó aliat).
Aquest no seria res més que un altre exemple d’ús repulsiu per part dels partits majoritaris espanyols, i en especial del PP, de les institucions democràtiques. Però és que en aquest cas, estem parlant d’una institució democràtica bàsica, una institució encarregada,entre d’altres coses, de la protecció dels drets dels ciutadans davant dels abusos dels poders públics.
Algú s’imagina que podria decidir aquest personatge tant equànime davant la queixa d’un ciutadà catalanoparlant que consideri que s’han lesionat els seus drets lingüístics per part dels poders públics centrals?
Recorreria amb alguna esperança una persona hipotèticament maltractada en dependències policials sota l’acusació de pertànyer o col·laborat amb ETA? I un àrab acusat d’atemptar contra una sinagoga?.
La resposta a aquestes preguntes potser es poden trobar en aquesta petita selecció de les millors“perles” dites per l’Enrique Múgica, ja en l’exercici del seu càrrec :

"No veo impedimento para exigir a Israel que retire la valla (mur de aïllament dels territoris palestins), pero previamente se debe ordenar a los palestinos que retiren la verdadera causa de la valla: el terrorismo".
"Son grupos muy minoritarios y antisemitas que van a visitar a los suyos, no a las víctimas del terrorismo palestino", va dir en relació a un grup de dones contra la violència de gènere que van visitar Palestina sota el lema: Per la pau a Palestina.
'la multiculturalidad no es buena, lesiona los valores de la igualdad y los derechos humanos', en relació a les queixes d’uns pares àrabs que havien de portar els seus fills a una escola concertada on era obligatòria l’assignatura de religió catòlica.
“la directiva del Real Madrid es gente más serena que este tropel que ha puesto ‘País Catalán’ por el Camp Nou”, quan va ser demanat pels possibles incidents en un Madrid-Barça que es jugava un 20 de novembre a Madrid.
“la vida, la libertad, la seguridad, la igualdad, el honor, la dignidad, la paz se ven seriamente amenazadas por quienes desde posiciones de fuerza atentan contra la convivencia democrática” i segueix dient que aquestes posicions de força… “vociferan falsos pretextos de corte reivindicativo como la proclamación de nacionalismos, provincianismos o localismos modificados o mentirosos, que lo único que esconden en realidad es una perversa lucha por el poder al margen del funcionamiento del Estado de Derecho o como mucho aprovechándose de sus posibilidades garantistas y tutelares”

Múgica expressa contínuament els seus posicionaments contraris als musulmans, nacionalistes, o qualsevol persona que consideri que atempta contra les seves idees morals i/o polítiques. Una persona que en el exercici d’un càrrec de tanta importància anteposa les seves idees o drames personals, indiscutiblement perd tot rastre d’objectivitat que pogués mantenir.
A l’últim article que vaig penjar d’aquest blog parlava de l’agressió israeliana contra el Líban. Dons bé, en relació a aquest tema fa uns dies podíem llegir aquestes declaracions del defensor del poble: – Israel tiene que "defenderse" frente a ataques externos y amenazas de "exterminio" provenientes de Irán y plasmadas, en los "cohetes" lanzados de 'Hezbolá' -.
Defensors dels drets fonamentals de les persones com aquest fan més fàcil a governs com l'israelià o el dels Estats Units la creació d'espais al marge de l'aplicació dels drets humans com l'exemple vergonyós de Guantànamo.

[@more@]

Quant a iescudero

Em dic Iñaki Escudero i sóc coordinador d\'EUiA a la comarca d\'Osona i membre del seu Consell Nacional a Catalunya. Vaig néixer l\'any 1973 a Irun (Guipúscoa) i visc a Vic des de l\'any 2001. Crec en una societat més justa i sense desigualtats, i és per això que milito a EUiA, una organització que té com a objectiu transformar aquesta societat.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.