Un exemple de convivència als intolerants

El ple de dilluns passat a Vic tenia tots els ingredients per convertir-se en un espectacle lamentable i vergonyós. No es d'estranyar doncs, que a més dels mitjans comarcals que normalment cobreixen el ple, s'acostessin també d'altres d'àmbit nacional. El fet és que només van poder complir les seves expectatives a mitges. L'espectacle efectivament va ser lamentable, però és que això era inevitable.

Quan el protagonista és un provocador que té la gran virtut de fer emprenyar la gent amb els seus insults, la premsa que no està acostumada a personatges com aquest marxa satisfeta. Però deia que no van acabar de cobrir-se les expectatives perquè l'amenaça de mobilitzacions i d'un conflicte com el de Premià de l'any 2002, portant a Vic en manifestació a tots els seus amics skin heads de Catalunya, va quedar desactivada. El provocador haurà de buscar llenya en un altre tema per incendiar la convivència a Vic. Per tant, només va poder fer una única representació, i la va voler aprofitar a fons. Es va passar tot el ple gesticulant a les cameres de televisió i al públic que va portar. Saltant-se les normes de protocol del lloc que ocupa, va voler lliurar en mà a l'alcalde les firmes que va recollir (això sí, dret i actuant davant les cameres), va instar a aplaudir la seva actuació als suporters que li acompanyaven i pensant que era un dia especial per a ell, va considerar poca cosa insultar a un regidor qualsevol i va passar directament a menysprear l'alcalde de Vic i el que és més greu, a restar-li la representativitat democràtica que té.

Entrant al fons del conflicte, que era l'obertura d'una església cristiana pentecostal a la Rambla JosepTarradellas , com he assenyalat abans va quedar desactivat gràcies a la lliçó de seny que va donar un grup de nouvinguts. De vegades reclamem als nouvinguts un esforç d'integració i d'acceptació dels valors de la nostra societat, i el passat dilluns van ser precisament ells els que van donar exemple de tolerància als intolerants. Van renunciar als seus drets legítims i legals per afavorir el manteniment de la convivència a la nostra ciutat. I van fer-ho dialogant i buscant solucions amb els representants democràtics. No poden dir el mateix aquells que van provocar l'incendi i per assegurar-se que cremés bé van demanar ajuda al piròman més expert de Vic.

Al ple, l'Anglada va voler deslligar aquest conflicte de possibles actituds racistes dient que la queixa era sobre la molèstia causada i no perquè fossin subsaharians. I per demostrar-ho va comparar l'obertura d'aquest centre de culte amb la d'una discoteca o d'un club de cites, llocs on, segons va dir, li agrada molt anar (!?). Com a solució va demanar que aquests centres de culte vagin als polígons.

No sé si una comparació com aquesta correspon realment a la d'un racista, però és ben segur que només la pot fer un pàmfil. Potser en un dels propers plens reclamarà el trasllat de la catedral de Vic o d'altres esglésies als polígons i si algú es queixa, dirà que causen les mateixes molèsties d'un club de cites.

El regidor de la PXC no va poder evitar expressar finalment quina era la intenció real de la seva provocació: buscar el creixement electoral de la seva opció política. Davant l'absència de propostes en positiu, la PXC tractarà de llançar la seva campanya electoral de l'única manera que sap i pot: buscant l'enfrontament entre els ciutadans de Vic. Com va dir més tard el regidor d'ICV-EUiA, Xavier Tornafoch, el conflicte existeix i correspon als representants elegits democràticament per la ciutadania dialogar i buscar solucions. D'una altra banda, el precedent d'uns ciutadans que renuncien als seus drets legítims, al marge de la forma en què aquests es concretin, per no danyar la convivència, posada en perill per un incendiari, ens ha de fer reflexionar sobre l'actuació de l'equip de govern, al qual no li ha importat ni el despretigi institucional ni la rendició democràtica que suposa donar per bona una solució basada en l'amenaça i la pressió.

Que Vic no es converteixi en la primera ciutat catalana on les llibertats i els drets legítims dels ciutadans es veuen retallats per l'acció de grups no democràtics serà responsabilitat de les opcions polítiques democràtiques en general i de l'equip de govern en particular. En aquesta aposta ens juguem una cosa tan important com la convivència ciutadana i el futur en pau a la nostra ciutat.

Iñaki Escudero

Coordinador d'EUiA de Vic

*Publicat a: l' OpinioNacional, d'Osona.com, el 01/03/2006

i al 9Nou d'Osona i Ripollés el 03/03/2006

[@more@]

Quant a iescudero

Em dic Iñaki Escudero i sóc coordinador d\'EUiA a la comarca d\'Osona i membre del seu Consell Nacional a Catalunya. Vaig néixer l\'any 1973 a Irun (Guipúscoa) i visc a Vic des de l\'any 2001. Crec en una societat més justa i sense desigualtats, i és per això que milito a EUiA, una organització que té com a objectiu transformar aquesta societat.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.