Vot útil. El grup Prisa en auxili del PSC

Arriba el final de la campanya i ja començava a escamar-me el fet de que des de determinats mitjans de comunicació no comencés l’habitual campanya en suport dels seus protegits. En algun cas amb més sotilesa que en d’altres.

El tret de sortida en la reclamació del mal anomenat vot útil (jo m’estimo més dir-li de la por) per part dels partits polítics amb major representació parlamentària (CiU i PSC) el va donar la darrera enquesta publicada pel Periodico de Catalunya que tenia per subtítol alguna cosa així com: els partits grans baixen a costa dels petits.

O sigui, l’enquesta reafirmava la important pujada d’ICV-EUiA i la recuperació també important del vot d’ERC i PP. Aquest titular del Periodico el vaig interpretar com a un toc d’atenció als grans partits que estaven perdent temps en una campanya on es parlava també de propostes programàtiques (drets contra xecs) i no es reclamava des d’un inici el vot de la por: por a que guanyin les dretes si no es vota…, por a que els independentistes o pitjor els que volen aturar el desenvolupament del país puguin tenir la famosa clau de la governabilitat. Montilla s’ha posat les piles i ha arribat a dir que votar ICV-EUiA és afavorir CiU, l’única opció que neguem qualsevol pacte amb els conservadors!!

La Vanguardia amb la seva sotilesa habitual va començar a elogiar el vot de la tranquil·litat, de l’estabilitat: el vot desitjat pels empresaris, l’església. És a dir, de la gent més preparada per dirigir bé el país. Cada dia posava més èmfasi en que el pacte de govern preferit pels ciutadans és la sociovergència.

Al grup Prisa no li cal sotilesa. Estan acostumats a la política espanyola, on la sotilesa la representen els Zaplana, Acebes, Bono, Rodríguez Ibarra…A més, ja estan prou acostumats a aquestes campanyes. La seva línia consisteix en fer creure als ciutadans que vivim en un país i en un estat bipartidista. A l’estat, només parlen de la campanya de PP i PSOE. La cadena Ser i el diari El País només parlen dels resultats que atorguen les enquestes al PP i als seus protegits socialistes. Tan és que siguin enquestes del CIS, les pagades per ells o el ja conegut pulsòmetre (cadena Ser), sempre parlen dels resultats d’aquest dos partits i res més. La lluita política per ells està centrada en si guanyarà la dreta, el PP, o si podrà evitar-ho el PSOE com a únic referent hipotèticament d’esquerres. Un partit com a IU amb 1,5 milions de votants i els partits nacionalistes, moltes vegades majoritaris al seu territori, no compten ni surten a l’hora d’analitzar els resultats de les enquestes.

I aquest model, sectari i bipartidista, el volen exportar a Catalunya, on cinc organitzacions tenen representació parlamentària (i no precisament residual). I com que a Catalunya el PP no dona gaire joc per visualitzar una batalla entre dos bàndols, doncs el van substituir per CiU. Igualment, la contínua marginació vers a IU producte de la ja històrica animadversió polanquista nascuda durant el felipisme, la traslladen a ICV-EUiA. Som els responsables que el PSC-PSOE no guanyi les eleccions. Dividim el vot d’esquerres (com si el PSOE representés la mateixa esquerra que nosaltres), i a més tenim la gosadia de pujar en simpaties de la gent i a les enquestes. Resultat: l’altre dia veient el telenotícies de la cadena Cuatro vaig comprovar l’inici de la campanya “pel vot útil” quan donant la notícia de l’enquesta del CIS vaig veure que després d’aturar-se una bona estona analitzant els resultats de CiU i PSC, van donar ràpidament els d’ERC i del PP i aquí es va acabar la història, no existíem. Per acabar de rematar la feina, durant la informació de campanya (com ja va passar en d’altres ocasions) aquesta informació s’obre sempre amb el PSC, al que dediquen la midat del temps, un flash sobre CiU, una altra estona amb el PP (si surt Rajoy, es clar) i un altre flash d’ERC. Aquí tampoc existim.

Espero que els votants, en el que resta de campanya, no es deixin atemorir ni enganyar pels missatges polanquistes i sàpiguen reconèixer què ha fet cadascú durant els últims anys, i perquè farà servir cadascú el vot dels ciutadans. No sigui que el vot útil de la presumpta esquerra serveixi per fer President en Mas. No seria la primera vegada, Felipe González, Pujol i Polanco ho saben.

[@more@]

Quant a iescudero

Em dic Iñaki Escudero i sóc coordinador d\'EUiA a la comarca d\'Osona i membre del seu Consell Nacional a Catalunya. Vaig néixer l\'any 1973 a Irun (Guipúscoa) i visc a Vic des de l\'any 2001. Crec en una societat més justa i sense desigualtats, i és per això que milito a EUiA, una organització que té com a objectiu transformar aquesta societat.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.