La democràcia arriba a l’Iraq

Ja no suposa cap mena de novetat dir que la invassió de l’Iraq pel “trio de las Azores”  es va efectuar sota un bon grapat de mentides de sobra comprovades. L’única excusa que encara semblava convèncer a la majoria de governs europeus era la de la instauració d’una democràcia a l’orient mitjà. Potser allò que aquests governs europeus no savien és que la democràcia que es vol instaurar és la d’estil americà. La de primer dispara i desprès demana.La situació caòtica de l’Iraq, de pre-guerra civil i infectada de mujaidins d’Al Qaeda, ha portat a reconèixer a la mateixa administració nord-americana que no estan guanyan la guerra (ja van reconèixer també que és una guerra). L’únic èxit que podia vendre l’administració USA era la captura de Sadam Husein. A partir d’aquí, el final del dictador era del tot previsible. Els continuats canvis de jutge (segons la conveniència de l’administració americana), els assasinats de membres i familiars de l’equip d’advocats de Husein (tot això sense suspensió del judici), no oferien dubte que la sentència dictada estava predeterminada.La rapidessa de la seva execució es deu a l’ànim de revenja dels chiís i a l’interès polític de l’administració Bush. La crida dels advocats de l’ex-dictador als governs europeus i a les ONGs per aturar el compliment de la sentència ha provocat exactament el contrari: per no haver de sentir les pesades queixes dels que respectem els drets humans de qualsevol persona, s’han tret el problema de sobre.Sota l’ampar dels Estats Units, Iraq avança cada vegada més ràpid cap a un model d’estat islamista radical pro-americà a l’estil d’Arabia Saudita. Un estat amb un govern titella que garanteix el suministrament energètic als EUA. A canvi haurem de suportar (també els europeus) un niu de radicalisme islamista i d’inseguretat a la regió, i com es pot comprovar un serios competidor d’Arabia Saudita i dels EUA en quan a l’aplicació masiva de la pena de mort.Sadam Husein mereixia un càstig per la seva brutal actuació com a dictador de l’Iraq, però com a demòcrata no puc acceptar un càstig a l’americana. Des d’un punt de vista polític i pragmàtic, no puc trobar cap mena d’utilitat ni benefici per la seguretat d’occident i l’estabilitat de la regió la substitució de les dictadures laiques com la de l’Iraq, Siria o Libia, per règims tirànics i radicals islamistes com els de l’Arabia Saudita, Yemen o Iran.Veurem si una vegada més no hem de pagar els europeus el preu dels interessos polítics dels nord-americans.

[@more@]

Quant a iescudero

Em dic Iñaki Escudero i sóc coordinador d\'EUiA a la comarca d\'Osona i membre del seu Consell Nacional a Catalunya. Vaig néixer l\'any 1973 a Irun (Guipúscoa) i visc a Vic des de l\'any 2001. Crec en una societat més justa i sense desigualtats, i és per això que milito a EUiA, una organització que té com a objectiu transformar aquesta societat.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.